Notícies

Prop de cinquanta ponents especialistes en comunicació i Internet debaten i fan xarxa a la desena edició de la Catosfera

La Catosfera 2018 ha tancat avui les seves portes amb un balanç molt positiu pel que fa a la diversitat de temàtiques tractades, la qualitat del ponents i les aportacions del debat

El Secretari General de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, David Ferrer va ser l’encarregat d’inaugurar oficialment la Catosfera 2018, destacant-la com a esdeveniment clau en un context on va remarcar el paper de les TIC, que va qualificar d’element fonamental de país durant el darrer any. A continuació, l’alcaldessa de Girona Marta Madrenas va agrair als fundadors de la Catosfera que tinguessin la idea de portar-la a la ciutat, ja que Girona vol ser també referent en el sector de les noves tecnologies.

Per la seva banda el director de la Catosfera Joan Camp va explicar que quan fa deu anys una colla de blogaires van decidir trobar-se per conèixer-se en persona i per debatre sobre Internet mai podria imaginar que aquesta trobada seria anual, duraria tres dies i celebraria el seu desè aniversari.

Les jornades de debat sobre Internet i Comunicació a Catalunya havien començat la tarda anterior amb la celebració d’una taula rodona sobre la censura a la xarxa durant l’1 d’octubre passat. Aquesta iniciativa, novetat d’enguany, s’ha coorganitzat amb Digitals Girona. Els ponents, Nacho Amadoz, director jurídic de la Fundació.cat; Jordi Iparraguirre, enginyer informàtic i director d’innovació a EURid; Josep Jover, advocat especialitzat en protecció de dades; Àlex Corretger, empresari del sector TIC, i Xavier Sañé, president de Digitals Girona van abordar el tema des de tres vessants: la tècnica, la jurídica i el contingut. Durant les seves intervencions van explicar la sensació d’incredulitat que van sentir amb el tancament de webs, van parlar dels drets fonamentals que com a ciutadans europeus tenim en relació a l’accés a les xarxes i com es van vulnerar en el marc de l’1 d’octubre, aspecte que ha suscitat diversos recursos judicials. Com a aspecte positiu van coincidir a destacar el nivell de coneixement que la ciutadania catalana ha adquirit el darrer any en relació a les xarxes socials, per exemple amb l’augment d’usuaris de Signal.


Catosfera.edu
Divendres al matí va ser el torn de la Catosfera per als instituts, amb la presència de 150 estudiants de secundària de diversos centres gironins i de Sant Gregori. A més de la ponència de Josep Maria Ganyet on va detallar com les diferents plataformes audiovisuals segmenten els seus continguts gràcies als patrons de comportament dels usuaris, es va realitzar un taller de programació lliure en directe. Quico Domingo i Jordi Tarrida van conduir la pràctica per crear un llenç i animar-lo amb diferents colors i música. La majoria de l’alumnat va participar activament, també via Twitter, demostrant els seus coneixements previs. Els tres socis de l’empresa Montersen van aixecar els aplaudiments entusiastes dels presents. Posteriorment, alguns dels nois i noies van participar com a convidats a l’emissió en directe del programa Popap de Catalunya Ràdio des de l’Auditori Josep Irla, presentat per Mariola Dinarès i centrat en la Catosfera.

Pel que fa a la taula del vespre sobre periodisme post 1 d’octubre els convidats i convidades van fer una anàlisi de la seva professió, no només sobre la jornada en qüestió sinó també contextualitzant els mesos anteriors i les conseqüències del darrer any. Un debat àgil i animat on no hi van faltar algunes anècdotes. Tot i la diversitat d’opinions es va arribar a conclusions en comú. Quico Sallés (Elmón.cat), Ariadna Oltra (TV3), Neus Tomàs (eldiario.es) i Jordi Borràs (fotoperiodista i il·lustrador) van coincidir en què l’1 d’octubre ha afinat l’ofici en el sentit que es contrasta més la informació. També van qüestionar la tendència de confondre Twitter amb un mitjà quan és una eina i van reivindicar l’honestedat de la professió i el periodisme d’investigació, molt poc habitual al nostre país perquè requereix temps i pressupost.


L’activisme i l’oci protagonistes de la jornada de dissabte
La jornada de dissabte s’ha dividit clarament entre temes d’actualitat i vinculats a l’activisme a la xarxa pel matí, i activitats més properes a l’oci dels usuaris a la tarda. La veu en femení ha obert la jornada, oferint el debat més reivindicatiu de tota la Catosfera. Hi han participat Meius Ferrer, de la Universitat de Girona i membre de l’associació #onsónlesdones, Cristina Fallarás, periodista i impulsora de #cuéntalo, Alba Fernández Pous, educadora social i Júlia Barceló creadora de #seractriués, a més de Jofre Font (TV3) fent de moderador. Durant el debat han explicat el ressò de les diverses etiquetes i associacions que han impulsat, han considerat Twitter com un espai on poder expressar-se, teixir solidaritat entre les dones i tenir veu socialment. Malgrat els casos d’èxits relatats i el context actual en el qual les xarxes s’han manifestat com un altaveu molt important per al feminisme, han volgut recalcar que hi ha molta feina per fer. #Mejorsolaqueconmaluma també hi han participat amb un vídeo provocatiu.

La taula posterior, conduïda per Elisenda Rovira, editora de Media.cat, ha girat al voltant de les xarxes socials com a espai per als drets civils. Aquesta sessió ha estat marcat per l’excepcionalitat del format, provocada per la situació política actual. En primer lloc ha intervingut el president Carles Puigdemont des de Waterloo amb un vídeo en el qual reivindicava Internet com a base dels drets socials en la línia de l’educació i la sanitat. A través de videoconferència també ha participat Josep Arenas, Valtonyc. El cantant ha explicat com les xarxes li han servit per fer un seguiment del seu cas i posar en dubte les versions que ofereixen alguns mitjans de comunicació. Roger Rofín, director de Comunicació d’Òmnium ha parlat de com s’ha pogut articular en el darrer any la identitat virtual del president d’Omnium, Jordi Cuixart, i l’augment de seguidors a xarxes des que està empresonat; mentre que Simona Levy ha reivindicat l’organització de la ciutadania a través d’Internet per denunciar la corrupció i ha advertit els presents del canvis legislatius que es preveuen des de la Unió Europea sobre la xarxa, una qüestió que podria limitar-la i fins i tot transformar-ne la seva naturalesa tal i com la coneixem fins ara.

Després de dinar, el menjar, la cuina i la comunicació han estat els protagonistes. Una taula distesa per entendre com les xarxes i Internet han canviat la relació de la ciutadania amb el menjar i la gastronomia. Moderada per la periodista Trinitat Gilbert, la trobada entre Esther Massats, responsable de Comunicació de El Celler de Can Roca, Josep Sucarrats, director de la revista Cuina, Pep Nogués, cuiner i director gastronòmic del CIB, i Àstrid Barqué, educadora en hàbits saludables i coach nutricional ha mostrat la complexitat d’un àmbit on les xarxes socials cada cop són més utilitzades per a la divulgació de productes, restaurants i informació, entre altres. Tots han destacat Instagram com la xarxa estrella però han volgut incidir en l’autenticitat de la personalitat a l’hora de construir els missatges, en la qualitat dels continguts, en els plagis i s’ha fet humor sobre certs productes de moda. Gilbert ha recollit totes les intervencions en un missatge final comú, que Internet és com la vida, per la qual cosa s’hi ha de mostrar els mateixos valors.

La comunicació amb els joves ha estat protagonista de la segona taula de la tarda, que ha estat moderada per Gina Tost, periodista de Generació Digital. Roger Carandell, fundador d’adolescents.cat ha desvetllat la intenció inicial de la web: “entre hormona i hormona els col·locarem una neurona”. A partir d’aquesta declaració ha donat les claus d’un projecte d’èxit que compta amb molts seguidors i genera molta informació. En la mateixa línia, Laia Servera, directora d’Info K ha explicat que la informació d’aquest informatiu diari es confecciona perquè sigui entenedora, no per dirigir-se als nens. Les experiències més vinculades a mitjans de comunicació han compartit debat amb dos youtubers, Jaume Rojo i Pol Gisé que han explicat la seva relació amb les xarxes socials i el seu ús de la plataforma youtube.

La desena edició de la Catosfera ha finalitzat amb la taula “Afinant les xarxes per promocionar la música” moderada per Maria Fuster de Via Sona, i on han participat l’artista Arnau Tordera (Obeses), el crític musical Joan S. Luna, Ramon Montardit (Música Global) i el director del festival Porta Ferrada, Albert Mallol. En el debat s’ha parlat de l’ús de les xarxes per a la difusió de la música en paral·lel a les eines habituals dels mitjans de comunicació. També en l’ús que en fan grups musicals, productors o festivals i esdeveniments, una eina complexa que evoluciona i que de moment, pel que fa a la música, ha generat cementiris virtuals com myspace.

La programació s’ha completat amb un sopar off el divendres la nit. Les jornades s’han pogut seguir en directe gràcies al servei d’streaming de Telàpolis a la pàgina web de la Catosfera i al canal de Youtube, on ja es poden consultar les diferents sessions.

La Catosfera està organitzada per l’Associació Catosfera i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona i la Generalitat de Catalunya. En aquesta edició ha estat patrocinada per Fundació.CAT, SDOS, Internet Society, Amic, Renfe, Telàpolis, El Xitxarel·lo i TeGust.

Els mitjans oficials són Catalunya Ràdio, Nació Digital, El Punt Avui i Ara.cat.

Organitzador

Col·laboradors

Patrocinadors

Mitjans oficials

Agraïments

Membre de